Şebeke Elektriği Öldürür mü, Evde 220 Volt Elektrik Akımına Kapılmak Öldürür mü ?

Muhakkak birçok insanın aklına takılan bir sorudur. Evimizde elektrik akımına kapılırsak öldürür mü? Ev prizinde bulunan 220 Volt bizi çarparsa sonuçları ne olur ? Şebeke elektriği akımına kapılmak ölüm ile sonuçlanır mı ? Tüm bu soruları yazımızda yanıtlamaya çalışacağız.
Olabildiğince teknik konulara girmeden, genel olarak tüm okurlarımızın anlayabileceği şekilde açıklamaya çalışacağız. Evimizde bulunan ve 220 Volt gerilim ile prizlerimize ulaşan şebeke elektriği bir insanı kesinlikle öldürür demek çok doğru olmaz. Evet öldürebilir, ancak bunun gerçekleşmesi için veya gerçekleşmemesi için birçok pozitif ve negatif olasılıklar mevcut. Daha çok bu olasılıkların neler olduğunu açıklayacağız. Bizi öldürebilme potansiyeli olan şey, türkçe karşılığı gerilim olan volt veya voltaj değildir. Aslında 220V gerilim ile evimize ulaşan elektriğin içinde bulunan akımdır. Bu yüzden "akıma kapılmak" tabirini daha önce duymuşsunuzdur. Akım ise "Amper" olarak ifade edilir. Elektrikte akım, devrenin tamamlanması ile aktarılmaya başlar. Yani elektriğin sizi çarpması esnasında eliniz, ayağınız veya başka bir yeriniz yer ile, duvar ile temas ediyorsa, bahsettiğimiz devreyi tamamlamış oluyorsunuz ve akım vücudunuzdan geçmeye başlıyor. Bu şekilde akıma kapılmış oluyorsunuz. Eğer çarpılma esnasında ayağınızda plastik bir terlik varsa ve başka bir yer ile temasınız da yok ise, ufak bir titremeden sonra elinizi çekebileceksiniz. Aksi halde elinizi çekemezsiniz. Bir diğer olasılık ise elektrik ile temas ettiğiniz bölgenin ne kadar nemli veya ne kadar kuru olduğudur. İnsan vücudunda iletkenliği sağlayan şey vücudumuzda bulunan sıvıdır. İnsan derisi ile temas eden elektriğin iletilmesi sırasında bir miktar kayıp yaşandığından ve suyun iletkenliği artırmasından dolayı ölüm ihtimalini de artırması söz konusudur. Eli nasırlı olan bir insanın akıma kapılma ihtimali, nasırsız eli olan veya eli ıslak olan birine göre 3-4 kat daha düşüktür. Diğer bir olasılık ise vücudumuzda ne kadar su bulunduğudur. Her insanın vücut yapısı farklıdır. Kalbinizin ne kadar sağlıklı olduğu ve akıma karşı vücudunuzun gösterdiği direnç de ölümü etkileyen diğer etkenlerdir. Şu da unutulmamalıdır ki; günümüzde yapılan yeni binaların neredeyse tamamında kaçak akım röleleri mevcuttur. Akıma kapılmanız sırasında büyük olasılık ile kaçak akım oluşacak ve aniden evinizin elektriği kesilecektir. Bu da hayatınızı kurtaracaktır. Çünkü 1-2 saniyeliğine akıma kapılmanızın sizi öldürme ihtimali çok çok düşüktür. Ancak kalp rahatsızlığı olan insanlarda bununla ilgili tahminde bulunmak elbette çok zordur. Yazımızın başında bahsettiğimiz olasılıkları sıralayacak olursak ve hangi durumların bizim lehimize veya aleyhimize olabileceğini açıklamaya çalışırsak şu sonuçları çıkarabiliriz. 

- Akıma kapıldığımız sırada elektrik ile temas eden bölgemizin nem oranı.
- Anatomik yapımız ve vücudumuzda ne kadar su bulunduğu.
- Akıma kapıldığımız esnada ayağımızda plastik bir terlik vb. birşey olup olmadığı.
- Evimizde veya sitemiz de kaçak akım rölesinin bulunup bulunmadığı.
- Kalp sağlığımız ve vücudumuzun diğer insanlara oranla akıma karşı olan direnci. 

Eğer tüm bu olasılıklar akıma kapılma sırasında sizin aleyhinize ise, ölüm oranı gerçekten yüzde 90'a yakındır. Ancak bun olasılıkların çoğu sizin lehinize ise, ölüm ihtimali düşük olmaktan çok imkansıza yakındır. Unutulmamalıdır ki, varsayımlarımız 220 Volt şebeke geriliminin doğurabileceği sonuçlar ile ilgilidir. Elektrik günümüzde hayatımızın konforunu sağlayan en önemli etkendir. Onunla korkmadan yaşayabilmemiz için, bilinçli olarak kullanmayı öğrenmeliyiz. Çünkü kullandığımız teknolojinin tamamını elbette elektriğe borçluyuz. Sağlıklı ve teknoloji dolu ömür dileği ile.......

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Elektrikte Volt, Amper ve Watt İlişkisi